Pojken hittades fasttejpad vid en stolpe utanför förskolan

Krismöte i Skokloster

Stöket bland ungdomar i Skokloster gör nu att alla föräldrar nästa vecka kallas till ett krismöte om situationen. Den senaste allvarliga händelsen var i måndags då en pojke hittades fasttejpad mot en lyktstolpe utanför en förskola i Slottsskogen.

-De hade ett föräldrarmöte på förskolan. På mötet såg det en pojke som var fasttejpad. När de öppnade fönstret och frågade ”vad gör ni” stack de andra killarna i väg och lämnade pojken som satt fasttejpad, säger Susanne Carlsdotter, biträdande rektor på förskolan Junibacken.

Polisen har under dagen förhört både pojken som blev fasttejpad, en 13-åring, och flera av dom ungdomar ska ha varit inblandade. Händelsen rubriceras som olaga frihetsberövande. Uppgifter till Upplandsnytt säger att händelsen utanför förskolan i Slottsskogen handlar om ett bus som gick över styr, men det vill polisen inte inte kommentera.

Det har varit allmänt stökigt i Skokloster med omnejd på sistone med bland annat stenkastning mot länsbussar och vandalisering av byggnader. Butiksinnehavaren Peter Molin har fått sitt släng av sleven, han tycker att samhället i stort måste göra nåt.

-Vi har ju haft krossad ruta på entredörren och lite stolar på uteserveringen som förstörts. Vi behöver mer poliser här ute. Lite mer ungdomsverksamhet skulle lösa grejen. Det finns ingenting här ute, det är väl det som ungdomarna gnäller på. Men ungdomarna måste också ta ansvar, precis som föräldrarna, säger Peter Molin.

Oroligheterna bland Skoklosters unga har nu gått så långt att Håbo kommun nästa vecka kallar alla föräldrar till barn över 13 år till ett krismöte om situationen. På mötet kommer det finnas representanter för bland annat polis, socialförvaltning och bussbolag.

Gransäterskolans rektor Gösta Karlsson hoppas att föräldrarna ska förstå allvaret och ta ett större ansvar för sina barn och ungdomar.

-Vi måste få till en dialoglog med vuxenvärlden i Skokloster. Min bild är att barn och ungdomar är ute utan att det finns tillräckligt vuxna ute, säger Gösta Karlsson.

                                 August Bergkvist august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista