Skyddsombudet Kim Jonsson.

Bussförare kräver dialog

Skyddsombuden på de tre största bussbolagen i Uppland kräver nu att bussförarna ska få vara med och påverka planeringen vid framtida trafikomläggningar i Uppsala.

– Stan ser ut som en schweizerost, säger Kim Jonsson på Gamla Uppsalabuss om de många vägarbetena.

De många omläggningarna under det senaste året har varit mycket negativ för bussförarnas arbetsmiljö, menar skyddsombuden.

– Vi känner att gatu- och trafikkontoret inte vet hur stor en buss är. Vi kommer inte fram, det skapar oro och irritation. Det är för snävt, säger skyddsombudet Kim Jonsson på Gamla Uppsala Buss.

Det är Kommunals skyddsombud på Gamla Uppsala Buss, Swebus och KR Trafik som alla kräver att respektive bussbolag ska agera mot gatu- och trafikkontoret på Uppsala kommun för att bussförarna ska få ett ord med i laget inför stora trafikomläggningar och avstängningar. Det senaste året med de många gatuarbetena har tärt på bussförarna, säger Kim Jonsson.

– Man flyttade när busstrafiken från Dragarbrunn till resecentrum för tidigt. Sedan gräver man upp hela stan samtidigt! Vi har inte en suck att hålla tidtabellen, menar Kim Jonsson. 

På Uppsala kommuns gatu- och trafikkontor är Mikael Eriksson chef för gatuavdelningen:

– Vi håller som bäst på att titta över regelverket i Uppsala. Men jag sätter ett frågetecken för vad bussförarna har för resurser för att vara remissinstans, men vi tar gärna en diskussion med dem. 

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista