Dömd politiker uppmanas avstå

Vänsterpartiet uppmanar sin gruppledare i Tierp att avstå från politiska uppdrag under den tid som han avtjänar sitt misshandelsstraff.

Det var i tisdags som vänsterpartisten Urban Blomster dömdes till villkorligt för att ha misshandlat en då 14-årig pojke i juni i år.

– Det är andra gången han fälls och det är allvarligt. Vi är bestämt emot våldet, men vi vet att Urban verkligen har försökt att göra något åt situationen och vi tycker att han är en bra kamrat och att han gjort ett bra arbete för vänsterpartiet. Men situationen är allvarlig och vi har beslutat att uppmana honom att avstå från allt politiskt arbete från och med nu och så länge som han avtjänar den samhällstjänst han dömts till, säger Maria Fregidou Malama, ordförande i vänsterpartiet i Uppsala län.

Vad händer sen då?

– Då får vi tid att diskutera med honom och höra hur han ser på saken och vi får också mer tid att diskutera oss emellan.

Kan man fällas två gånger och ändå komma tillbaka och ha förtoendeuppdrag i ert parti?

– Om man försöker förbättra sin situation, och vi vet att han verkligen gjort det.

Ser du en risk att det här påverkar vänsterpartiets anseende bland allmänheten?

– Ja, det är min bedömning, men jag har hört mig för om folk i Tierp har reagerat, men det verkar inte så och det verkar som att han har förtroende där, säger Maria Fregidou Malama, länsordförande i vänsterpartiet.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".