Sparplaner hotar sjukhusjobb.

200 jobb hotas på Akademiska

Upplandsnytt kan idag berätta vilka sparförslag som politikerna i Uppsala läns landsting har att ta ställning till för att klara den dåliga ekonomin. 

Utredarna föreslår att 200 tjänster försvinner från Akademiska sjukhuset och flera vårdcentraler i länet är också hotade.

– Jag tror säkert att berörd personal känner sig besviken, men det måste till besparingar. Vi måste få ner den kostnadsmängd vi har i landstinget i dag. Det är på grund av de senaste två årens slarv med att hålla efter kostnaderna, säger Johan Edstav (mp), oppositionspolitiker i landstingsstyrelsen.

Tidigare i Upplandsnytt har vi kunnat rapportera om att landstinget går mot ett underskott, trots att det hade budgeterats för ett överskott. En stor anledning till det visade sig senare vara att Akademiska sjukhuset helt enkelt hade anställt fler personer än vad man hade pengar till.

I utredningen, som så sent som under onsdagskvällen föredrogs för politikerna i landstingsrådsberedningen, finns ett antal förslag på lösningar för att rädda ekonomin. Bland annat att 200 heltidstjänster på Akademiska sjukhuset kan tas bort. I slutändan kan det handla om så många som 300 personer, eftersom många arbetar halvtid.

Här finns det det två olika möjligheter för landstinget: antingen så varslar man om uppsägning eller så väntar man på så kallade naturliga avgångar, dvs anställda som går i pension eller som går till andra jobb.

Det finns ett antal andra mer drastiska förslag för att rädda ekonomin, bland annat kan flera vårdcentraler i länet läggas ned. De kommuner som nämns då är Östhammar och Uppsala. Enligt utredningen kan vårdcentraler slås ihop och därmed bli färre.

– Jag tror att vårdtagarna kommer känna sig besvikna när vårdutbudet minskar, kommenterar oppositionspolitikern Johan Edstav (mp) sparförslaget.

Enligt utredningen kan landstinget också minska på kostnaderna genom att jobba mer effektivt än i dag. Enköpings lasarett kan t ex göra fler operationer, och dessutom så kan lasarettet också ta över enklare rutinoperationer från Akademiska.

Utöver det här nämns också mellan fem och sju olika vårdinsatser på Akademiska sjukhuset, medicinska åtgärder som antingen kan försvinna eller dras ned för att minska på kostnaderna.

Enligt uppgifter till Upplandsnytt så kan de åtgärder som föreslås i utredningen tillsammans komma att minska landstingets kostnader med drygt 200 miljoner kronor.

Vilka av de här åtgärderna som blir verklighet är oklart i nuläget. Vi har inte kunnat nå landstingsrådet, moderaten Erik Weiman, för en kommentar. I morgon fredag kommer landstinget att hålla en presskonferens om ekonomin.

27 oktober ska landstingsstyrelsen ta ställning till de olika förslagen.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".