Psykiskt funktionshindrade förlorare i budget

Efter två dagars debatt så klubbade Uppsalas kommunfullmäktige i går kväll budgeten för nästa år. Det är en mycket stram budget, som bland annat riskerar att slå hårt mot personer som har psykiska funktionshinder.
Med några små förändringar så gick majoritetens budgetförslag igenom helt och hållet. Två detaljer, utbyggnaden av biogasanläggningen och höjningen av parkeringsavgifterna, lyckades de borgerliga partierna återremittera, så de kommer tillbaka senare. Det som gick igenom var en mycket snäv budget, och neddragningarna inom bland annat barn- och ungdomsverksamhet och äldreomsorg lär fortsätta Dessutom har nämnden för vuxna med funktionshinder skrivit att de bland annat kan tvingas dra in anslagen till alla träffpunkter för psykiskt funktionshindrade, Grottan för hemlösa och Mansmottagningen om inte mer pengar skjuts till. - Vi kanske får göra en hel del besparingar som kommer att drabba de som är väldigt utsatta i vår kommun, säger Monica Spross (fp) som är nämndens vice ordförande Socialdemokratiska finanskommunalrådet Lena Hartwig säger att kommunstyrelsen och nämnden får diskutera hur det här ska lösas, men att det i dagsläget inte finns mer pengar. När det gäller budgeten i stort så får majoriteten kritik från folkpartiet för att den är orealistisk och inte kommer att hålla. Moderatern tycker inte att majortieten prioriterat tillräckligt tydligt. De hade velat lägga mer på skolan men mindre på till exempel fritdsgårdar och kultur. - Det har alltid varit så att socialdemokraterna har haft svårt att prioritera, säger Cecilia Forss (m). - Bara för att vi inte prioriterar lika exakt som de gör så är vi inte dåliga på att prioritera, säger Lena Hartwig (s). Men finanskommunalrådet är ändå inte nöjd med budgeten. - Man kan väl aldrig vara nöjd med en budget som inte riktigt innebär att att man kan förverkliga den politik man vill. Vi har lagt en budget som är pressad men vi har ändå riktat resurser mot de områden vi tycker är viktiga, barn och miljö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".