Kritik mot sparförslag

Om Landstinget genomför de kraftiga neddragningar som föreslås i en ny utredning kommer vården att bli sämre och verksamheten att stagnera. Det tror fackliga företrädare som Upplandsnytt har talat med. Även personalen är skeptisk.

-Det kommer naturligtvis bli mer stressigt om färre ska jobba. Om fler får gå så läggs en större belastning på de som är kvar och jobbar. Och det är ju nog mycket jobb nu, säger Henrik Lundin, sjuksköterska på en ortopedavdelning på Akademiska sjukhuset.

-Det blir en negativ klang att så många som 200 tjänster försvinner. De som är kvar blir ju oroliga för sitt jobb. Det blir en negativ spiral på sjukhuset, säger överläkaren Per Hellman på kirurgiska kliniken.

Politikerna i landstinget fick i går ett sparförslag att ta ställning till inför beslutet om hur man ska klara den dåliga ekonomin. Bland annat kan vårdcentraler i Östhammar och i Uppsala läggas ned och Enköpings lasarett kan bli tvunget att göra fler operationer än i dag. På Akademiska sjukhuset kan så mycket som 200 heltidstjänster kan försvinna, allt det här för att råda bot på den ekonomiska situationen. Det reagerar skyddsombudet för läkarna, Anna Rask-Andersen, starkt på:

-Man känner sig bedrövad. Det är verkligen tråkigt. Är det så att man ska dra ner på personalen så måste man se till att det blir en bra arbetsmiljö för de som blir kvar. Det går inte att dra ner på personal och tro att man ska ha samma produktion som tidigare.

Sjukhusdirektören på Akademiska, Marie Beckman-Suurkula, säger till Upplandsnytt att hon tror att de kommer klara besparingarna och att sjukhuset kan arbeta mer effektivt utan att det påverkar verksamheten. Landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman, vill däremot inte kommentera frågan än:

-Jag är väldigt bestämd. Det här vill jag kommentera på ett samlat sätt i morgon fredag på en presskonferens.

                              Alexander Gagliano  alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista