Smäll för doktorshatt

I dag promoveras 160 personer - dvs får sin formella doktorsexamen- vid Uppsala universitet. Klockan sju i morse var det traditionsenlig salut på slottet.
Det skjuts åtta skott för antalet fakulteter, tre för hedersdoktorerna och åtta för jubeldoktorerna. En pampig hyllning till den akademiska världen i Uppsala. Sten Eklund, professor i latin, lär ut hur promotorerna ska promovera doktoranderna. - Promotorn håller ett hälsningsanförande sedan promoverar han var och en av dessa kategorier sedan håller han ett avslutningsanförande. Klockan halv tolv får allmänheten tillstånd att vara med vid promoveringen i universitetets aula. En tillställning med gamla anor, säger Sten Eklund. - Den första promovotionen vi känner till, som finns dokumenterat, är från år 1600. Men det förekom säkert under medeltiden. På den tiden hölls all undervisning på latin och det här med latinet på promotionen är en fin kvarleva från den tiden. Det är en obruten sed.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".