1 av 2
Skolchef Lars Romanus. Foto: Mona Wahlund
2 av 2
Monika Lindeberg

240 jobb hotas i grundskolan

Grundskolan i Uppsala väntas drabbas av stora nedskärningar till nästa höst.

Skolcheferna räknar med att cirka 240 tjänster måste bort på grund av att de inte fått tillräckligt med ersättning för deras kostnader.

- Det känns som att vi är tillbaka till 2003/2004 då det var väldigt stora nedskärningar och allt fokus var på att arbeta med slå ihop klasser och minska personal, säger Lars Romanus, skolchef för skolorna i östra Uppsala.

De senaste åren har det gått bra för Uppsalas grundskolor med en ekonomi i balans. I år bryter man den trenden och visar ett underskott på 12 miljoner kronor och för att möta det och för att inte gå back nästa år ser den centrala skolledningen ett behov av att dra ner på personal, 240 tjänster till hösten 2009. Grundskolechefen i Uppsala Per Pettersson la igår, så fort han fick situationen klar för sig, in ett inköp- och anställningsstopp för flertalet skolor för att inte förvärra läget, berättar Lars Romanus.

- Skolorna ska läga en budget i balans. Det beräknas ta en månad och under den tiden kommer vi kunna se var och hur det här slår. Vilka skolor som är mest drabbade.

En förklaring till varför man behöver minska på skolpersonal är att det går 800 färre elever i grundskolan nästa år. Men den största anledningen till nedskärningarna är att verksamheten inte fått tillräckligt med pengar för att täcka sina kostnader berättar Lars Romanus:

- Den ekonomiska ramen som är given oss räcker inte till de kostnadsökningar som beror dels naturligtvis på lönekostnadsökningar men också på hyror, kostnader för skolskjutsar, livsmedel, personal, el och så vidare.

Det är särskolan som drabbas hårdast. Enligt Per Pettersson är det troligt att man måste slå ihop respektive ta bort särskolan på en eller flera enheter i Uppsala till nästa höst och minska personalen med 20 procent vilket motsvarar 35 tjänster.

Monika Lindeberg jobbar inom särskolan vid Kvarngärdesskolan.

- Det låter mycket.

Går det att skära ner tror du?

- Inte utan att eleverna drabbas. De behöver ju få undervisning och det måste ju bli större grupper vad jag kan förstå, även om elevantalet minskar så måste det ju bli större grupper och det är ju alltid olyckligt.

Maria Crue är lärare i årskurs fem på samma skola:

- Det känns ju naturligtvis inte bra och otryggt för oss som jobbar och otryggt för eleverna. Det blir ju som alltid de svagaste elevera som drabbast först.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista