Östhammar

Ovisst om ny gynekolog

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med den gynekologmottagning som Östhammarsborna haft tillgång till en gång i veckan de senaste åren.

Ännu har inget formellt beslut fattats om hur det ska bli nästa år. Som vi kunde berätta tidigare i veckan så har kommuninvånarna sedan i somras inte längre möjligheten att träffa en gynekolog på vårdcentralen, vilket vårdcentralchefen Maria Westerlund tycker är tråkigt:

- För vår kommun har det varit bra. Den dagen som hon varit här varje vecka har hon ju haft fullt upp, så det har varit bra för invånarna här att slippa åka till Akademiska, säger vårdcentralchefen Maria Westerlund.

Har det varit uppskattat?

- Absolut!

Vad tycker du om att det blivit så här?

- Det är ju tråkigt. Vi hade bra service för våra medborgare här. Det var ju bra för oss på vårdcentralen också att kunna säga att vi hade en gynkonsult, att vi kunde erbjuda detta.

Som Upplandsnytt kunde berätta tidigare i veckan så saknar Östhammarsborna sedan i somras möjligheten att boka tid hos en gynekolog på vårdcentralen, en gynekolog från Akademiska sjukhuset i Uppsala har i många år kommit en gång i veckan för att träffa patienter i kommunen.

Men nu har hon gått i pension och på grund av gynekologbrist så kommer det med största sannolikhet att inte komma någon ny. Men något beslut om hur det blir har ännu inte tagits, i november ska hälso- och sjukvårdsstyrelsen bestämma hur det blir nästa år. Folkpartisten Ismail Khamil är ordförande där:

- Utgångspunkten är ju att patienterna ska få så bra vård som möjligt. Vi brukar ha någonting som kallas vårdöverenskommelse, och i den beställningen står det att det ska finnas en gynekolog i Östhammar. Vi får se vad Akademiska sjukhuset kommer med för besked om detta, säger Ismail Kamil (fp).

Om det inte kommer att kunna bli en gynekolog i Östhammar, vad kan ni göra då?

- Då får vi se om det finns andra åtgärder vi kan vidta, säger Ismail Kamil (fp).

Vårdcentralchefen i Östhammar, Maria Westerlund, säger att hon kommer jobba för att det ska bli som förut:

- Jag vill ju ha tillbaks det som det var tidigare, jag kommer att jobba för det.

Hur stora är chanserna att det blir så då?

- Inte så stora som det ser ut nu, säger Maria Westerlund.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".