Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barmhärtighetsmord fastställt av hovrätten

Svea hovrätt fastställde i dag tingsrättens dom i målet om det såkallade barmhärtighetsmordet i Uppsala.
Åklagaren som hade överklagat Uppsala tingsrätts tidigare dom ville att 22-åringen skulle fällas för mord eller åtminstone dömas till ett längre fängelsestraff. Men Svea hovrätt kommer fram till precis samma domslut som tingsrätten gjorde. Dvs att brottet rubriceras som dråp och att fängelsestraffet sätts till ett år. Målet belyser den svåra problematiken om det kan vara rätt att förkorta livet för människor vars hjärna slagits ut och som lever ett vegeterande liv som ett vårdpaket. 22-åringen har fått stort stöd av sin omgivning för sitt beslut att med sömnmedel ta mammans liv. Både familjemedlemmar och vänner till kvinnan har sagt att dom skulle begått samma handling om dom bara haft modet att göra det. Den moraliska komplexiteten i målet speglas också i hovrättens dom. Två av dom fem ledamöterna ville ha ett annat utfall än majoriteten. En ville att fängelsestraffets längd skulle förlängas till två år, medan den andre skiljaktiga ledamoten ville att rätten skulle nöja sig med villkorlig dom, med hänvisning till att medicinsk expertis intygat att offret befann sig i ett bestående vegetativt tillstånd. Men rättens majoritet ser inga skäl att frångå Uppsala tingsrätts dom, som ses som väl avvägd av hovrätten som helhet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".