Fler droger på festival

På årets reggaefestival florerade flera tunga droger som inte tidigare påträffats där. Läs hela polisens rapport här.

Det berättar Uppsalapolisen i den utvärdering av festivalarbetet som preseterades i dag. Polisen hittade i år bland annat ecstasy och heroin. Det här oroar Uppsalapolisen, inte minst med tanke på alla ungdomar. Kenneth Olsson är narkotikasamordnare på polismyndigheten i Uppsala län.

- Vi har träffat på många ungdomar som har sagta att dom har börjat på festivalen, de vet att där finns narkotika och den allmänna stämningen kanske också påverkar att det är lättare att börja med narkotika. Därför är det oerhört viktigt att satsa på det så att vi inte får sådana som har börjat med att prova narkotika här och går vidare in i ett tungt missbruk.

Efter årets Reggaefestival misstänktes 259 personer för narkotikabrott. Cannabis är den klart vanligaste drogen men undan för undan så har andra tyngre droger också börjat förekomma.

- Kokain dyker upp, metaamfetamin, amfetamin; opiater typ morfin, subutex, till och med heroin togs i beslag; ecstacy; det dyker upp sådana här droger som inte är klassade än men som är ganska likvärdiga i effekt som cannabis, en som kallas för spice.

Enligt polisen var det öppna missbruket inne på festivalen mindre i år. Men i stället förflyttades det till platser utanför festivalområdet. Magnus Hänström är chef för gatulangningsenheten i Uppsala och han kostaterar att narkotikan fortfarande är ett stort festivalproblem.

- Det tar inte lång tid från det att en patrull har varit inne och avrapporterat ett ingripande till att de kommer in med nästa. Det tyder på att det fortfarande är ett omfattande missbruk, säger Magnus Hänström

Det berättar Uppsalapolisen i den utvärdering av festivalarbetet som preseterades i dag. Polisen hittade bland annat ecstasy, heroin, amfetamin och opiaten subutex.

Det här oroar Uppsalapolisen som säger att det är på festivaler som ungdomar ofta testar droger för första gången. Totalt misstänktes 259 personer för narkotikabrott.

Vi har sökt festivalarrangören Yared Tekeste för en kommentar men har ännu inte lyckats få kontakt.

Johan Lindahl

upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista