GUC-ordförande uppmanas avgå

GUC:s styrelseordförande kan inte sitta kvar längre, utan bör bytas ut. Det tycker folkpartistiske kommunalrådet i Uppsala Jan-Ove Jerrestål.
- Jag tycker att måttet är rågat och jag tror att det finns flera inom socialdemokratin som tycker samma sak. Vi kommer i kväll att diskutera GUC:s framtid och jag har aviserat mitt krav på Lennart Sjöbergs avgång, säger folkpartiets kommunalråd Jan-Ove Jerrestål. För två veckor sen slöts ett nytt avtal med VD:n för GUC, Lars Göran Nyström, ett avtal som innebär att han kan få minst 24 månadslöner om han sägs upp. Med en månadslön på 48 400 blir det minst 1,1 miljoner kronor. Avtalet är undertecknat av GUC:s socialdemokratiske styrelseordförande, Lennart Sjöberg, men han har inte informerat den övriga styrelsen om avtalet, och han har heller inte informerat kommunen, som äger två tredjedelar av GUC om avtalet. För ett år sedan avslöjades att dåvarande vd och vice vd fått mycket generösa avtal. Inte heller den gången informerades kommunledningen, vilket väckte stor kritik. Lena Hartwig, socialdemokratiskt kommunalråd, gick då ut och sa att den typen av generösa avtal ville man inte se i Uppsala kommun. Sen fördes diskussioner om att strama upp samrådet mellan ägarna och styrelsen,men det verkar inte ha lett till några resultat, säger en besviken stadsdirektör Kenneth Homstedt, som heller aldrig fått se avtalet. - Avtalet är ju säkert juridiskt bindande och då har vi fått ett avtal som strider emot vad Uppsala kommun vill ha. Lennart Sjöberg, ordföranden i GUC, har efter uppståndelsen åkt på semester. Han svarar inte på mobiltelefonen heller. Han ska ha talat med ett kommunalråd om avtalet, men enligt Kenneth Holmstedt är ett vd-avtal mycket viktigare än att det kan avhandlas informellt i en korridor. - Man måste nog formalisera det här mer nu och lägga fast vem som ska tala med vem i vilken situation och så vidare, säger stadsdirektören.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".