Trögt för beslut om dagbarnvårdare

Trots att det gått ett halvår sedan kommunfullmäktige i Uppsala beslutade att föräldrar skulle informeras om att de kan vara dagbarnvårdare åt sina egna barn så är det fortfarande inte möjligt att ta hand om ett eget barn och ett annat.
- Jag tycker att det visar på att man inte är särskilt intresserad av att lösa det här, säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss. Barn- och ungdomsnämndens socialdemokratiske ordförande Bengt Sandblad säger att majoriteten inte alls är ointresserad av att får fram en lösning. Han menar att han själv har tryckt på tjänstemännen, men att inte mycket har hänt. Varför det tar så lång tid att lösa det här, det verkar ingen Upplandsnytt pratat med ha någon bra förklaring till. Orsaken till att man inte kan skicka ut informationen till föräldrarna direkt är enligt tjänstemännen att det kollektivavtal som finns idag gör det omöjligt att göra sådana här anställningar. För att kommunen ska ha råd att anställa dagbarnvårdare så måste de ha hand om minst fyra barn. Om någon vill ha hand om ett eget barn och ett till så skulle kommunen för att få ekonomin att gå ihop behöva betala den personen halvtidslön, men det går inte enligt avtalet. Pia Sparreskog på produktionsnämnden för vård och bildning menar att det har de påpekat för uppdragskontoret flera gånger. Göran Hedefalk som arbetar på kommunens uppdragskontor säger däremot att han tills alldeles nyss trott att frågan kunde lösas av uppdragskontoret. Först alldeles nyligen har problemet skickats upp till personaldirektören så att hon kan se om avtalet kan göras om. En lösnig lär därför dröja ännu ett tag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".