1 av 2
Foto: Klara Johansson
2 av 2
Den sista gaveln brinner ner

Storbrand i industrilokal

En runt 1000 kvadratmeter stor industrifastighet i Lagga utanför Uppsala totalfördades under lördagen i en kraftig brand.

Larmet kom till räddningstjänsten strax innan halv åtta på morgonen. Brandförloppet var väldigt snabbt och när räddningstjänsten kom fram var hela byggnaden övertänd. I byggnaden fanns lokaler som användes av containerföretaget Envirotainer.

Sju brandbilar var på plats för att framförallt begränsa att elden inte spred sig till omkringliggande byggnader.

Curt Thärnström äger fastigheten Marma gård med den nedbrunna byggnaden och han är skakad:

- Det känns väldigt tungt, det är den finaste byggnaden vi har här på gården. En gammal ekonomibyggnad från 1800-talet som byggts om. Det finaste vi hade, hjärtat i gården har försvunnit.

Hur såg det ut när du körde upp emot huset?

- Det var ju helt övertänt. När elden väl fick tag, gick det väldigt fort. Det var en bedrövlig syn.

Vad gör du nu?

- Ja, försöker komma över chocken. Försäkringsbolag och brandledning är ju här, och vi ska träffas och diskutera, berättar Curt Thärnström.

Vid tiotiden var det inte mycket kvar av den runt 1000 kvadratmeter stora röda trä- och tegelbyggnaden på Marma Gård. Tjock rök steg mot himmeln och från den enda gavel som stog kvar rasade fönster och fasad. Brandmännen hade bara att se hur allt brann ner till grunden.

I byggnaden fanns bland annat matsal, konferens- och utvecklingsdelar tillhörande företaget Envirotainer, som tillverkar och utvecklar flygfraktscontainrar för temperaturkänsligt gods. 

Värdet på det som gått upp i rök är svårt att uppskatta, men det rör sig om flera miljoner. Det säger Jan Lindgren, produktionschef på företaget:

- Det känns ju fruktansvärt, det är helt fruktansvärt.

Hur påverkar det här er?

- Vi kan fortfarande ha verksamhet igång på måndag, för våra produktionslokaler är intakta, och en hel del av våra kontorslokaler, men det stör ju oss helt klart. En del utvecklingsprojekt kommer förmodligen bli försenade, säger Jan Lindgren.

Eftersläckningsarbetet uppskattes pågå under hela lördagen. Brandorsaken är oklar.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".