"Det kommer att bli fler sjuka"

Om 240 tjänster tas bort i Uppsalas grundskolor, som kommunens skolchefer nu räknar med, så kommer det att innebära sämre arbetsmiljö för lärarna och därmed mer ohälsa.

Det befarar ordföranden för Lärarförbundets Uppsalaavdelning Anne-Marie Jansson-Enkler.
- Det innebär ju att det kommer att bli fler sjuka. Det vi kan se tendenser till är att arbetsbelastningen ökar, man får fler arbetsuppgifter och utökad undervisningstid, och hur ska det då se ut nästa år, säger hon.

Skolcheferna i Uppsala menar att pengarna de fått från politikerna till grundskolan inte räcker till för att täcka alla kostnadsökningar, t ex ökade kostnader för löner, hyror, skolskjutsar med mera. Upplandsnytt berättade i går att 240 tjänster i Uppsalas grundskolor därmed är hotade det närmaste året. Men på Lärarförbundet menar man att det är fel att se lärarnas löner bara som ett problem. Lärarna har med minskade resurser nått förbättrade resultat i Uppsala och borde därför betalas därefter, menar man från fackets sida.
- Politikerna vill ju ha ansvaret för skolan och då får de lov att ta det. Politikerna måste fundera över vilken skola de vill ha, och satsa resurser.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista