1 av 2
Monica Tegré plockar fisk på Ica Maxi i Enköping.
2 av 2
Frysdisk på Coop i Enköping.

Hotad fisk i butiker

Många livsmedelsbutiker i Uppland säljer fisk som är utrotningshotad. Läs mer här.

En undersökning som Upplandsnytt gjort i flera av de största butikskedjorna - bland annat Coop och Ica - visar att butikerna säljer både rödspätta och viss rödlistad torsk, fiskar som Världsnaturfonden satt upp på sin lista över arter som konsumenterna helt bör undvika att köpa.

Så här säger några konsumenter som vi träffade i Enköping:

- Jag försöker att tänka på det. Och jag känner till de här listorna som finns. Sedan kan det vara så att jag ändå väljer att köpa ibland, för att det är så tråkigt att gå miste om vissa saker, säger Eva Ågren från Enköping.

- Jag tycker det är jättetråkigt att den finns i butikerna. Vi ska väl vara rädda om vårt arv. Och torsken hör ju verkligen dit. Det finns ju så mycket annan god fisk att äta. Jag tycker den ska bort från butikerna, säger Monica Tegré.

Hälleflundra, marulk, rödtunga, torsk och rödspätta. Till och med svärdfisk. Det är några av de rödlistade fiskar som Upplandsnytts hittade när vi åkte runt till totalt 13 livsmedelsbutiker i Uppsala och Enköping. Vi tog med oss Världsnaturfondens speciella lista över arter som är utrotningshotade eller där fisket eller odlingen orsakar stora miljöproblem, och vi kontrollerade vad som fanns i färskvarudiskarna och frysdiskarna på Coop, Ica, Willys, Hemköp och Lidl. På Lidl till exempel hittade vi vissa typer av tropiska räkor, som också är rödlistade.

Så här ser det inte bara ut i de uppländska butikerna. Reportrar på Sveriges Radios lokala kanaler åkte förra veckan runt till butiker i totalt 46 kommuner i landet. Vi letade i frysdiskarna och färskvarudiskarna i sammanlagt 155 butiker. I samtliga hittade vi hotad fisk. Den mest vanligt förekommande är torsk från Nordostatlanten.

Trots att många stora kedjor tidigare i år lovade bättring när det gäller rödlistad fisk så visar vår kontroll att rekommendationerna från Världsnaturfonden inte efterlevs. Ronny Lindblom är butikschef på Ica Maxi i Enköping:

- Vi låter ju egentligen Ica tänka åt oss, vi använder ju deras centrala policy, säger Ronny Lindblom.

Hos er hittade vi bland annat rödspätta som enligt WWF är rödlistad. Vad säger du om det?

- Ja, då borde vi ju plocka bort den, absolut.

Är det nånting som du lokalt kan påverka centralt inom Ica?

- Det vet jag inte. Men jag kan i alla fall påpeka vad jag tycker, säger Ronny Lindblom.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista