Butiker lovar bättring

De stora butikskedjorna, och också fiskproducenterna, lovar nu att bli bättre på att informera konsumenterna om var fisken som säljs i butikerna är fångad.

En del kommer också att sluta sälja viss rödlistad fisk. Som du kunde höra i morse i Upplandsnytt så visar vår undersökning att många butiker säljer fisk som är utrotningshotad. Inger Näslund är fiskexpert på Värdsnaturfonden, WWF.
- Det blir lite märkligt om man säger att man vill verka för det långsiktigt hållbara och samtidigt erbjuder produker som inte är det, säger hon.

Upplandsnytt besökte 13 butiker i Enköping och Uppsala, totalt åkte Sveriges Radios lokala kanaler runt till 155 butiker i landet, bland annat Ica och Coop, och överallt hittade vi rödlistad fisk. En produkt, där vi fann att informationen till konsumenterna var bristfällig, är torsken. Findus torsk till exempel fiskas i Barents hav, vilket innebär att den är OK att köpa. Men på förpackningen står det Nordostatlanden, som sträcker sig från Gibraltar ända upp till Barents hav. Utanför Lidl i Enköping träffar vi en konsument, Gunilla Graffman. Hon tycker att tydlighet på förpackningarna är a och o.
- Jag vill ha skyltar där det står något, man läser ju på paket och så och då vill man ha något som säger något.

Vi har talat med miljöchefer på Coop och Ica. De lovar båda bättring när det gäller både informationen och försäljningen av rödlistad fisk. Ica till exempel kommer till våren att sluta sälja rödspätta och istället tillhandahålla ett alternativ, säger de. Findus, som säljer torsk från Nordostatlanten kommer innan årets slut att ha en karta på varje paket där konsumenter lättare kan se exakt var den är fångad.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista