Olika villkor i särskolan

Villkoren för särskolelever som ska gå gymnasiet är olika i olika kommuner. 

I Uppsala erbjuds de inte att att gå integrerat i vanliga klasser i gymnasiet, men i Helsingborg går det bra. Upplandsnytt har träffat Patrik Johansson i Uppsala som går i nian och vill fortsätta att gå integrerat under gymnasiet. Hittills har han bara fått negativa svar.

- Men jag ger inte upp och jag fortsätter att ringa till rektorerna och tjata. Jag vill ju lära mig och jag gör alltid mina läxor och jag bråkar aldrig med elever eller lärare, säger Patrik Johansson.

Patrik Johansson har sedan trean gått i vanlig grundskoleklass, men hört till särskolan och fått extra stöd. Han vill kunna fortsätta så och gå omvårdnadsprogrammet, men i Uppsala erbjuds inte det som kallas individintegrerad undervisning i gymnasiet. Som vi berättade i morse är en orsak att skolledningen menar att det är svårt att kombinera särskolans och gymnasieskolans kursplaner.

Men i Helsingborg där fungerar det utan större problem att kombinera, menar Thorbjörn Jordansson på skol- och fritidsförvaltningen:

- Det är för vår del en grundläggande etisk frågeställning. Särskoleeleverna har och ska ha samma rättigheter till individanpassning av sin gymnasieutbildning som andra elever. Jag ser inte några särskilda bekymmer med att lösa de här behoven, säger han.

Mohammad Hassan (fp) är ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala. Han säger att särskoleelever här kan läsa vissa ämnen ihop med andra, och att Helsingborgs exempel är intressant och något de får titta på.

- Om det är praktiskt genomförbart och barnen vinner på det så måste vi kunna genomföra en sån sak, men idag kan jag inte uttala mig om hur de gjort i Helsingborg. Vi måste titta på det, säger Mohammad Hassan (fp).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista