Fr v: Peter Olofsson från Åklagarkammaren i Gävle, Pär Langer, operativ chef för Polismyndigheten i Gävleborgs län, och Cecilia Fant, samordnare på Rikskriminalpolisen.

Upplänningar i dopningshärva

Två män och en kvinna i Uppland misstänks för dopningsbrott. Det var i morse som polisen i Sverige gjorde en omfattande aktion mot dopning.

Sammanlagt togs drygt 40 personer in till förhör. Det är en omfattande härva som nu nystas upp av polisen.

Det var när polisen gjorde tillslag mot en man i Skåne tidigare i år, som det började rullas upp. I den undersökningen pekade spår mot en man i Gävle och det var då som polisen började få klarhet i hur omfattande verksamheten är.

– Vi beslutade att det här skulle drivas i botten. I och med att det hade kopplingar till i stort sett hela landet kopplade rikskriminalpolisen in. Det här är en av de största dopningshärvorna i landet, säger Pär Langer, operativ chef vid Gävleborgspolisen.

Fyra personer togs in för förhör i Uppland i morse. Misstankarna om dopningsbrott kvarstår mot en 21-årig kvinna från Uppsala och två män. Den fjärde misstänkte har efter förhör avskrivits.

Vid tillslag hos männen i 30-årsåldern som kommer från Enköping ska fynd av preparat också ha gjorts. Inköpen har gjorts via internet och det försvårar polisens arbete berättar åklagare Petter Olofsson.

– All brottslighet som begås på nätet är svår. Polisens vanligtvis starkaste vapen är att kunna iaktta och kunna prata med människor. De här människorna träffas inte utan har kontakt via nätet. De använder krypterade mejl, program som rader filer, så det är väldigt svårt att komma åt, säger Petter Olofsson.

Enligt åklagare kan preparaten komma från Kina och Indien.

Det är en brokig skara människor som nu misstänks för dopningsbrott. En del har köpt preparaten för eget bruk, medan andra har haft andra intentioner.

– Många av dem vi gripit i dag är personer som är kriminella, som sysslar med all slags brottslighet. Det kan handla om mord, våld eller grova misshandelsfall. De använder sig av steroider och narkotika. De håller på med blandad brottslighet, säger Cecilia Fant på rikskriminalpolisen.

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista