Schism mellan politiker och tjänstemän

I Uppsalas politiska kretsar har grundskolechefen Per Pettersson diskuterats livligt de senaste dagarna. Detta efter att han uttalat sig i Upplandsnytt om att kraftiga nedskärningar måste till för att hålla ekonomin i balans.

I slutet av förra veckan varnade grundskolechefen och skolchefen för östra Uppsala om de nedskärningar inom grundskolan som väntar till nästa höst. För att hålla budgeten i balans beräknade de att 240 jobb skulle tas bort.

Den informationen förmedlades till kommunens alla rektorer. Politikerna var därermot inte informerade och blev förvånade över att de inte fått den informationen före media.

Flera källor som Upplandsnytt pratat med ger nu bilden av att majoriteten i produktionsnämnden för vård och bildning velat omplacera Per Pettersons pga det sätt han har informerat om situationen.

Den politiska majoriteten har för detta kritiserats skarpt av bland annat socialdemokraterna och miljöpartiet.

Folkpartisten Fredrik Sjöberg som är ordförande i nämnden vill inte kommentera huruvida man inom majoriteten har diskuterat Per Petterssons anställning eller inte och påpekar att han vill inte prata personfrågor i media.

I morse satt de båda tillsammans med andra tjänstemän och politiker i de berörda nämnderna och gick igenom hur den interna kommunikationen fungerar och ska fungera.

Nu meddelar samma källor som tidigare att majoriteten har tagit tillbaka frågan om omplacering.

Mona Wahlund                                                                      mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".