fotboll

Spelarkritik mot Bälinge

Flera av spelarna i Bälinge Fotboll är kritiska mot den egna klubben efter att damelitlaget nu står inför en nedläggning.
Kommentera och läs kommentarer nedan.

Spelarna menar att klubben borde ha kontrollerat vilka regler som gäller och om det verkligen var möjligt att behålla platsen i seriesystemet efter att klubben gått upp i Sirius, som tanken var. Som Upplandsnytt berättade i morse sa Fotbollförbundet nej till det. 

Linda Blom har spelat i Bälinge i åtta år:

- Det känns som en chock alltihop. Man kanske borde kolla upp sådana här ganska väsentliga saker innan man överhuvudtaget uttalar sig om att vi ska gå in i Sirius, säger hon och får medhåll av lagkaptenen Lina Andersson, som spelat i laget i tio år:

- Vi trodde inte, eller vad vi hade hört av vår organisation att det här skulle vara hindret. Problemet trodde vi kanske skulle vara att Sirius inte ville att vi skulle gå in där. Det var som en chock, det var det, säger hob.

Ja, kunde inte Bälinges ledning i ett tidigare skede kontrollerat vad som gällde?

- Det frågor jag mig också. Vi har haft en dialog i månader med tjänstemännen från förbundet. Vi har varit med i media och pratat om det här i veckor, och inte fått en enda indikation på att det skulle finnas ett problem, säger ordföranden för Bälinge fotboll Conny Sjöberg.

Också Per Hansson, före detta tränare i Bälinge och tidigare även biträdande förbundskapten för damlandslaget, tycker att det finns skäl till självkritik från Bälinge, för hur damfotbollen över huvud taget skötts:

- Bälinge IF måste rannsaka sig själva, man kan inte bara köra en snyftvals. Det är en dålig organisation, en dålig marknadsutveckling har orsakat det här dåliga sportsliga resultatet, säger han.

Ordföranden för Upplands Fotbollförbund Ingmar Alm ser en risk att fotbollstalanger på damsidan nu försvinner från Uppland:

- Nu har ju de talanger man fått fram stannat till viss del i Uppsala och Uppland. Men finns det inga elitlag då försvinner de ut till andra distrikt.

Och spelarna har svårt att riktigt ta in vad som hänt:

- Besviken är man, man vet inte om ska skratta eller gråta, det är något man inte trodde skulle hända. När Lina ringde trodde jag hon skojade, säger Linda Blom.

Kunde ni sova i natt?

- Nej, säger Linda Blom.

- Nej, det blev inte många timmars sömn, säger Lina Andersson.  

Vad det gäller Sirius inställning så är klubben postiva till ett samarbete, men menar att frågan för tillfället inte ligger hos dom. Däremot är man intresserad av att på något sätt ha en damverksamhet.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Ulla de Verider
ulla.de.verdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista