Positiv reaktion på ny uthyrningspolicy

Hyresgästföreningen i Uppsala ställer sig positiv till de nya regler för bostadskön inom Uppsalahem som Uppsalahems styrelse väntas fatta beslut om på måndag.
Enligt förslaget, som en majoritet i Uppsalahems styrelse står bakom, kommer ett system att införas som innebär att samma regler ska gälla för alla bostadssökande. Varken boende eller personal ska i framtiden få tillgodoräkna sig extra kötid, vilket är fallet i dag. Ann-Katrin Nnamaka på hyresgästföreningen menar att det nya systemet kommer att underlätta för ungdomar att få bostad i Uppsala. - Det är bra om de får konkurera mer på samma villkor, säger hon. Ungdomar har hittills missgynnat av systemet, eftersom de söker sin första bostad och då inte har chansen att få någon extra kötid tillgodoräknad. Majoriteten inom Uppsalahems styrelse - socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet - har alltså bestämt sig för att avskaffa de omdiskuterade personalförmånerna, som inneburit att varje års kötid fått räknas som 1.5 år för de som arbetat eller bott inom Uppsalahem. Däremot får boende och anställda behålla den kötid som de redan hunnit skaffa sig enligt det gamla beräkningssättet. Hyresgästföreningen ser alltså positivt på förändringen, men för att ytterligare underlätta för ungdomar borde Uppsala införa en kommunal bostadsförmedling, tycker Ann-Katrin Nnamaka: - Det är ett rättvisekrav att alla ska få en överblick över de lägenheter som finns i Uppsala. Reporter: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".