Tomas Eriksson, chef för medicinskt centrum på Lasarettet i Enköping.
Enköping

Vårdpersonal skeptiska till besparingar

Landstingets planerade besparingar på 300 miljoner kronor kommer även drabba Lasarettet i Enköping. Personalen ute på vårdavdelningarna tvivlar på att det går att effektivsera mer men sjukhusets ledning ser besparings- möjligheter.

-Det kommer ju kräva rationaliseringar, effektiviseringar och i viss mån omprioriteringar för att kunna klara det uppdraget. Det kan innebära längre vårdtider och kortare vårdtider, säger Tomas Eriksson är chef för medicinskt centrum på Lasarettet i Enköping.

Uppe på en av vårdavdelningarna är såväl sjuksköterskor som undersköterskor skeptiska till hur effektiviseringarna ska kunna genomföras.

-Jag förstår inte hur det ska funka eftersom vi har överbeläggningar hela tiden och jobbar ju jättemycket. Det är för lite personal och för lite utrymme, säger sjuksköterskan Marielle Falk.

Tanken är ju att effektiviseringarna ska göras inom befintliga ramar, det ska inte skjutas till mer pengar. Är det möjligt?

-Känslan är att det inte är möjligt just nu, säger undersköterskan Jessica Holm.

Jonas Ahlman                                                                       jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".