Cecilia Wikström (fp) Foto: Mårten Nilsson.

Miljoner till universitet

Både Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet får stora nya tillskott i regeringens forskningsproposition som presenterades i dag.

Uppsala universitet får under den närmaste fyraårsperioden 218 miljoner extra i anslag till grundforskningen. Vi hör universitetets rektor Anders Hallberg.
- Jag är mycket nöjd med pengarna som sådana, jag är besviken över att de inte har förmåga att värdesätta den humanistiska och samhällsvetenskapliga forskningen mer, säger han.

Sen tidigare har Uppsala universitet haft klart med sitt grundanslag på 1,4 miljarder för nästa år. Nu tillkommer alltså 218 miljoner i tillskott till grundforskningen, en ökning med 15 procent, en historiskt hög nivå, säger folkpartistiska riksdagsledamoten från Uppsala Cecilia Wikström som presenterade propositionen i Uppsala.
- Här tycker jag att vi kommit så långt på väg att jag är beredd att säga att det är en historisk satsning på forskning och vetenskap, säger hon.

Förutom tillskotten till grundforskningen satsas som tidigare aviserats på ett antal olika specialområden som t ex miljö, medicin och energi och där universiteten får konkurrera om pengarna.

Sveriges Lantbruksuniversitet får 95 miljoner extra i grundforskningsanslag för de närmaste fyra åren. En god utdelning, säger rektorn Lisa Sennerby Forsse. Särskilt glädjande tycker hon att det är med den speciella satsningen på klimatforskning och poängterar att det är ett av SLU:s starka områden.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista