Foto: Erik Svensson

Landstinget kan ta över all ambulansdirigering

Landstinget i Uppsala län kan bli först i Sverige med att ta över alla sjukvårdslarm från länet som kommer in till larmnumret 112. I dag sköts all dirigering av ambulanser av SOS-Alarm.

Landstinget har sedan en tid tillbaka utrett både ekonomiska och medicinska fördelar med att ta över dirigeringen.

– Den absolut största fördelen är att vi då kommer äga hela akutvårdskedjan själva. Och det tror vi kommer leda till en bättre kvalitet för patienterna, säger Pär Andersson, verksamhetschef på ambulansen i Uppsala län.

Om du bevittnar eller blir utsatt för ett brott och ringer larmnumret 112 för att tillkalla polis så svarar först SOS-Alarm. Du kopplas sedan vidare till en polis på länskommunikationscentralen, som i sin tur dirigerar polisens fordon till rätt plats.

Men när det gäller sjukvård så funkar det inte så i dag. Det är SOS-Alarms personal som dirigerar ut ambulans till den som behöver akut hjälp.

I dag har samtliga Sveriges landsting avtal med SOS-Alarm med den här tjänsten, men nu kan Uppsala läns landsting bli först ut med att sluta med det. En utredning som gjorts visar att en drift av ambulansdirigeringen i egen regi skulle leda till bättre kontroll över hela verksamheten och även kosta mindre:

– Vi har räknat på vad detta skulle kosta för egen del, och  vet vad vi betalar i dag till SOS-Alarm och också vad andra betalar, säger Pär Andersson.

Hur stor blir vinsten då?

– Det handlar i alla fall om belopp som man bör ta hänsyn till.

Miljonbelopp?

– Det handlar om summor i den storleksordningen, säger Pär Andersson.

Medborgarna kommer inte att märka någon större skillnad, menar Pär Andersson. Fortfarande gäller larmnumret 112, fast med skillnaden att du då blir kopplad vidare till sjukvårdspersonal som gör den medicinska bedömningen, och som sedan dirigerar ambulansen vidare.

– Man kan säga att vi får själva kontrollen över vårt främsta styrinstument vad gäller att dirigera ambulanser. Jag tror att vi på det sättet kan komma rätt till rätt patient med rätt resurs på ett bättre sätt, säger Hans Blomberg, ambulansöverläkare i Uppsala läns landsting.

Fungerar inte det optimalt idag?

– Det fungerar men vi tror att det i vår regi kommer att fungera bättre, säger Hans Blomberg.

När Upplandsnytt kontaktar SOS Alarm så vägrar de kommentera ärendet. Pressansvarige Anders Klarström säger att de inte kommer att uttala sig iden närmaste tiden.

På måndag ska landstingsstyrelsen diskutera frågan om att driva ambulansdirigeringen i egen regi.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista