Ingen ersättning matsäck under strejk

I Uppsala län är det bara i Enköping och Tierp som eleverna i grundskolan kommer att få ersättning för de dagar under Kommunals strejk de inte fick någon skolmat.
Totalt i länet är det tusentals elever som inte fått någon skolmat under strejken. Det blir tusentals tillfälliga lösningar varje dag, matsäckar, pizzor, korvar eller hamburgare. I Tierp och Enköping vill man därför ge en ersättning till föräldrarna. - Eftersom lagen säger att vi är skyldiga att stå för mat i grundskolan så tycker vi att det är rimligt att föräldrarna får en ersättning för de matsäckar de gjort under konflikten, säger Jan Rosenfeldt, chef för barn och ungdomsförvaltningen i Tierp. Där betalar man ut femton kronor per barn och dag. Så här resonerar långt ifrån alla kommuner i länet. Håbo kommun tycker till exempel inte att det behövs någon ersättning och i Uppsala har diskussionen inte börjat än. Knivsta vill vänta och se vad Uppsala gör. I både Östhammar och Älvkarleby pågår diskussioner, men inget är bestämt än. I Tierp och Enköping funderar man på att betala ut pengarna till klasskassorna, eftersom en personlig utbetalning till varje elev skulle bli kostsam och omständlig. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".