Skattesänkning uteblir

Majoritetspartierna i Uppsala kommun meddelar i dag att den utlovade skattesänkningen på 10 öre nästa år inte kommer att bli av. I stället förblir skatten oförändrad i Uppsala på obestämd framtid.

Allianspartierna sparar också in på nämndernas verksamhet. Centerpartiets kommunråd Lars O Eriksson:

- Jag tycker det känns väldigt bra. Det känns bra att vi i alliansen går in och tar ansvar för den kommunala ekonomin, säger Lars O Eriksson (c).

- Har ni i den styrande majoriteten någon del i att det ser ut såhär ekonomiskt i kommunen?

- Nej det är enbart yttre omständigheter som styr. Det handlar om världsekonomin.

Den senaste prognosen från Sveriges Kommuner och landsting (SKL) pekar på nedgång i kommunernas ekonomi nästa år. Och Uppsala kommun, som tidigare i år lovade ytterligare en skattesänkning nästa år - på 10 öre - meddelade i dag att den inte blir av. Den skjuts i stälelt upp på obestämd framtid. Socialdemokraterna i kommunen ser det här positivt. Vi hör kommunalrådet Jan Ask:

- Ja, det är ju naturligtvis jättebra att de gör det. De kunde gott och väl kommit i nivå med socialdemokraternas skattesats på 10 öre till, säger Jan Ask (s).

Utöver skatten gör nu också allianspartierna förändringar i de olika kommunala nämndernas budgetar. Tidigare i år lovades nämligen ett tillskott till alla nämnder med 5,4%. Fullt så mycket kommer det nu inte att bli - nämnderna får nu 1,5% mindre nästa år att röra sig med. Men inte alla nämnder. De pedagogiska verksamheterna, dvs skolan skonas från den här sänkningen. Centerpartisten Lars O Eriksson igen:

- Vi anser att den pedagiska verksamheten har ett sådant strategisk viktig roll. Det är mycket kring ungdomar och lärare och utbildningar. Vi kan se att de egentligen skulle ha haft mera pengar, det är därför de undantas från detta, säger Lars O Eriksson (c).

Upplandsnytt rapporterade i slutet av förra veckan att 240 lärartjänster i Uppsala hotades. Men att alliansen i dagens besked undantar skolan från neddragningar innebär inte att dessa 240 tjänster är räddade. I stället betyder förmodlingen att det i alla fall inte blir fler tjänster än så som kommer att hotas. Cecilia Forss är moderat ordförande i Barn- och ungdomsnämnden:

- Nej, de 240 tjänsterna är inte en del av det. Det var ju någonting som Uppsala vård och bildning räknade fram utifrån butgeten som antogs av fullmäktige i juni.

- Betyder att det annars hade blivit ännu fler?

- Ja, hade vi inte fått behålla pengarna till pedagogiska verksamheten så hade ju arbetet varit ännu tyngre, säger Cecilia Forss (m).

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista