Brandskydd på skola kritiseras

Många skolor i Uppsala har ett bristfälligt brandskydd, konstaterar brandförsvaret. På Brantingskolan märktes det tydligt i slutet av september när det började brinna på en toalett och trapphuset fylldes med rök.

Många föräldrar på skolan är nu upprörda och kräver ett bättre brandskydd.

-Deras mentor visste ingenting. Det fanns ingen riktig återsamlingsplats. Mentorn sa att hon var jätterädd för hon visste inte var klassen var, säger en pappa.

Det bristande brandskyddet fördes på tal nyligen i samband med ett föräldramöte. På Brantingsskolan saknas i dag ett automatiskt utrymningslarm. Vid branden i september fungerade inte heller det manuella larmet.

-När det brann sist hittade de inte knappen. En byggarbetare hade satt en planka för och då fanns inte knappen tillgänglig. Istället kom det upp en lärare till mitt barns klassrum och skrek ut ut, för det brinner, säger pappan Upplandsnytt talat med.

-Det här är absolut inte acceptabelt, säger Göran Karlsson, som arbetar med förebyggande arbete på brandförsvaret i Uppsala.

Upplandsnytt har inte lyckats nå skolans ledning för en kommentar.

Johan Lindahl                                                   upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".