Björn Ragnarsson

Kritik mot köksbeslut

I dag väntas den borgerliga majoriteten i landstingsstyrelsen i Uppsala besluta att Akademiska sjukhusets kök ska upphöra med tillagningen av patientmat, trots att detta kritiserats internt.

Vad tycker du om att Akademiska sjukhusets kök ska sluta laga patientmat? Skriv här.

Maten ska levereras dit från annan ort. Men sjukhusets egen utredare, biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson, har i utredningen medgett att det finns risk för att matens kvalitet försämras då den transporteras nedkyld.
- Det finns en studie som är gjord för längesen som antyder det, men då ligger kyltiderna uppemot fem dagar. Vi har ju tänkt oss kortare tid än så, säger han.

Allt talar för att landstingsstyrelsen i dag följer Björn Ragnarssons rekommendation att ändå välja att i fortsättningen tillaga patientmaten på distans och frakta den nedkyld till Akademiska. Köket på Akademiska skulle då byggas om till mottagningskök. Miljöpartiet är emot förslaget, men kritik finns också internt inom den borgerliga majoriteten. Folkpartisten Harald Nordlund tycker att det är för många frågetecken när det gäller t ex miljöpåverkan.
- Jag tycker inte att vi har varken råd eller rätt att experimentera med det här utan vi måste veta innan vi fattar beslut, säger han.

Harald Nordlund är också kritisk mot att ärendet inte kommer upp i landstingsfullmäktige utan att det slutliga beslutet tas i dag av en trängre krets av politiker i landstingsstyrelsen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".