Normalstökig Valbor enligt socialtjänsten

Socialtjänsten har nu utvärderat årets valborgsfirande. Man konstaterar att det varit en förhållandevis vanlig Valborg med mycket fylla.
Sammanlagt tog socialtjänsten hand om 42 ungdomar som antingen fördes till barnsjukhuset eller lämnades över till föräldrar. I utvärderingen konstaterar socialtjänsten att ingen under 13 år blev omhändertagen, men att man måste reagera när så många ungdomar är berusade och inte kan ta hand om sig själva. Antalet flickor som berusar sig ökar och det var extra tydligt under Valborgsnatten. Ökningen oroar eftersom det samtidigt sker en ökning av sexuellt utnyttjande och sexuellt tvång. I år anmäldes en våldtäkt av en 16-årig flicka i samband med Valborg. En av socialtjänstens personal fick under natten en sten kastad mot sig. Det är första gången socialarbetare blir utsatt för sådant våld och socialtjänsten skriver i sin utvärdering att man därför måste ha ett annat säkerhetstänkande i framtiden när man arbetar på fältet. Det som var positivt var att det var fler vuxna ute på stan än tidigare. Däremot var det inga vuxna ute vid Uppsala högar efter klockan 23. När kasarna släckts samlades massor med ungdomar där och alla socialtjänsten resurser fick dirigeras dit under natten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".