Rasbomacken stänger

Nu kommer ytterligare en del av Uppland att stå utan bensinmack. Den är macken i Rasbo som ska stänga i februari.

Det är en jämn ström med kunder även mitt på dagen. Morgon och kväll samlas stammisarna för fika och en pratstund.

Jonas Arnell som driver macken vill inte medverka i radio i dag, men kunderna som Hasse Nordlund, är inte sena att kommentera:

– Det här är en katastrof! Jag tankar alltid här, och har gjort det i 28 år. Det kommer inte bli roligt, säger Hasse och får medhåll Helena Stark, som är också stamkund:

– Det här är fruktansvärt. Det här är enda och bästa macken vi har på mils avstånd, säger hon.

Nästa måndag har föreningen Rasbo i samverkan bjudit in Statoil till ett opinionsmöte på temat Rör inte våran mack. Moderatpolitikern Lars Gunnar Carlsson sitter i styrelsen:

– Vi hade inte väntat oss det här på något vis. Butiken vid macken är den butik som har den dagliga servicen. Statoil bygger sin plan på att stänga macken i februari och det blir ingen automatmack heller. Föreståndaren blev i princip lovad att få ha en automatmack, menar Lars Gunnar Carlsson.

Tove Grönkvist, informatör på Statoil i Sverige, förklarar varför Rasbomacken ska stängas i februari nästa år:

– Vi har följt våra stationer under en lång, lång tid för att titta på investeringar och naturligtvis försäljning. Om vi behöver välja på att lägga ner några stationer, då väljer vi de som har lågt kundunderlag, säger Tove Grönqvist och fortsätter:

– Vi från Statoil gillar aldrig att stänga en tankstation, men vi måste anpassa oss till den verklighet som råder, menar hon.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".