Forsmark

Reaktorfel allvarligt

Skadorna på styrstavar i Forsmarks reaktor 3 och i Oskarshamn är allvarliga och framför allt mycket ovanliga, enligt Strålskydds- myndigheten.

– Säkerheten ska bygga på det som kallas djupförsvarsprincipen, säger Lars Skånberg vid SSM. Det innebär att man ska ha flerfaldiga barriärer mot utsläpp och ett antal system med flerfaldiga säkerhetsanordningar. Vår uppfattning är att varje barriär och varje system ska vara intakta när anläggningen är i drift. Här visar det sig att ett system innehöll brister.

Lars Skånberg på Strålsäkerhetsmyndigheten säger att den här typen av skador är mycket ovanliga. Han känner inte till att något liknande har inträffat någonstans i världen tidigare. Strålsäkerhetsmyndigheten måste nu godkänna åtgärderna i både i Forsmark och Oskarshamn innan anläggningarna kan tas i drift igen.

Trots att skadorna som nu uppträtt alltså är mycket ovanliga, vill Lars Skånberg inte säga något om huruvida man gjort något fel i de båda svenska kärnkraftverken.

– Det är för tidigt att uttala sig om vad som är orsaken till de här skadorna nu. Det blir spekulativt att diskutera det  i det här läget.


Johan Lindahl
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".