Fler sjuksköterskor chefer

Ett trendbrott håller på att ske när det gäller chefsrekryteringar inom sjukvården. I Uppsala län har sen i höstas fem sjuksköterskor tillsatts som chefer för husläkarmottagningar, tjänster som traditionellt brukar innehas av läkare.
Den första av dom fem sjuksköterskorna som tillsattes var Annika Wirén, som är chef för Flogsta husläkarmottagning i Uppsala. Sen hon tillsattes har ytterligare fyra sjuksköterskor utnämnts som chefer för husläkarmottagningar i länet: i Östhammar, Öregrund, Håbo och mottagningen på Liljefors torg i Uppsala. Fyra kvinnliga sjuksköterskor och en manlig. Annika Wirén blev tillfrågad av landstingets primärvårdsledning, hörde sig för med personalen, fick allas stöd och tackade ja. Det har gått bra för henne som chef, det intygas både av personal på mottagningen och av primärvårdsledningen. Hon har utsett en av läkarna som speciell rådgivare i frågor som kräver läkarkompetens. Men en annan av läkarna på mottagningen, Peter Haag, som också han intygar att Annika Wirén är en utmärkt chef, har trots allt en invändning. -Principiellt tycker jag att en läkare ska vara chef. Oftast har man kanske en lite bättre överblick över verksamheten, säger han. Men Annika Wirén tror att vi bara sett en början på en ny utveckling. - Jag hoppas att vi inte ska fastna vid yrkeskategorier utan se vad det är för chef vi behöver, och ge utrymme för sådana personer. Det tror jag främjar verksamheten, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".