Lärarjobb bort i Östhammar

Nu börjar de konkreta effekterna av den ekonomiska oron och lågkonjunkturens minskade skatteintäkter synas i flera av länets kommuner, exempelvis i Östhammar.

Kommunen står nu inför stora besparingar, och även om inga slutgiltiga beslut är fattade än, så utgår Lennart Owenius, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden att det till nästa höst totalt kommer försvinna mellan 10-20 anställda från kommunens skolor, och det är mestadels lärare.

– Det kommer sparas på alla nivåer, kan man säga; förskola, gymnasieskola, grundskola och lite grann från elevvården som tillhör alla skolor. Förhoppningsvis ska det inte påverka så mycket, men visst måste det väl märkas när man tar bort folk, säger Lennart Owenius.

Mellan fem och tio miljoner uppskattar Lennart Owenius att barn- och utbildningsnämnden behöver spara 2009 och framförallt slår det alltså mot personalen. Besparingar väntar också socialnämnden i kommunen, runt fem miljoner tror centerpartistiska nämndordförande Kerstin Björk Jansson kommer att saknas, något som också där kan leda till personalnedragningar. Planerade projekt, som att utveckla boenden inom psykiatrin, kan också skjutas upp eller få dra ner på takten.

Ytterligare en kommun som kommer att få det tufft åren framöver är Heby kommun och där jobbar man nu hårt för att hitta lösningar, säger kommunalrådet Carina Schön. En trolig åtgärd blir att lämna de små skolorna Huddunge och Enåker, där man nu ska inleda samtal med berörda och föräldrar:

– Det handlar om väldigt få elever, och då är frågan om man kan tänka sig att ta hand om sin skola, någon form av friskola. Det är det vi måste ha samtal med dem om.

Klart är också att det särskilda boendet Torggården kommer att bli en kombinerat boende framöver, något som också kan medföra personalnedragningar. Nästa års skattesänkning ska ses också över.

Enköping, Knivsta, Tierp och Håbo har en bättre ekonomisk sits, men Uppsala och Älvkarleby sitter tajtare. 8 miljoner ska bort i Älvkarleby och som Upplandsnytt tidigare berättat hotas bland annat den planerade utbyggnaden av förskoleverksamheten.

I Uppsala ska i stort sett varje nämnd utom de pedagogiska spara in 1,5 procent. Där blir heller inte den planerade skattesänkningen av.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".