Fler kan lämna SOS Alarm

SOS Alarm, som i dag sköter dirigeringen av ambulanser i Sverige, kan i framtiden tappa flera landsting som uppdragsgivare, något som skulle innebära en stor ekonomisk förlust för SOS Alarm.

Upplandsnytt kan i dag berätta att flera landsting nu visat intresse av att följa Uppsala läns landstings idé om att ta över dirigeringen av ambulanser och driva den i egen regi. Arne Sandemo är ledamot i landstingsstyrelsen i Uppsala.

– Det finns ett utbrett missnöje med hur SOS Alarm i dag sköter utlarmningen av ambulanstransporter. Man tycker inte från sjukvårdens sida att man tar tillräcklig hänsyn till våra behov och patienternas behov, säger Arne Sandemo (m).

Landstingen i Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Dalarna har i dag ett gemensamt avtal med SOS Alarm, ett avtal som går ut i december nästa år. Avtalet, som Upplandsnytt tagit del av, har sedan 2003 gett SOS Alarm 21 miljoner kronor årligen. I gengäld sköter bolaget dirigeringen av ambulanserna, dvs att operatörerna svarar när du ringer larmnumret 112 och sköter sedan prioriteringen av sjukdomsfallen och skickar ambulans.

Under hela den nuvarande avtalsperioden så handlar det om totalt nästan 150 miljoner kronor som landstingen betalat till SOS Alarm, en summa som i en kommande period, under ett nytt avtal, kan bli betydligt lägre.

De här fyra landstingen, samt även Sörmland, funderar nu på att följa Uppsalas idé om att ta över dirigeringen av ambulanserna och driva den i egen regi. Hur stor ekonomisk förlust det i så fall skulle innebära för SOS Alarm går inte att säga i dag, men den kritik som framförts mot bolagets arbete har hittills inte hjälpt, menar Arne Sandemo. Missnöjet handlar bland annat om att SOS Alarms operatörer prioriterar fel när det gäller sjukdomsfall:

– Om utlarmningen inte blir korrekt så riskerar man att begå ödesdigra misstag, så det är klart att det här kan få allvarliga konsekvenser. Det här blir en väckarklocka till SOS Alarm, om ett antal landsting lämnar deras verksamhet nu, säger Arne Sademo.

Just nu pågår en förstudie om ambulansdirigeringen i egen regi hos de fem landstingen. Svante Lönnbark, landstingsdirektör i Gävleborgs län, håller i förstudien:

– Den går ut på att se hur vi skulle hantera en dirigering av ambulans i egen regi och hur det i så fall skulle vara kopplat gentemot SOS Alarm, så att medborgaren inte märker någon skillnad när det gäller att välja telefonnummer för att komma i kontakt med en ambulans. Nummer 112 kommer fortfarande att användas, säger Svante Lönnbark.

Upplandsnytt har kontaktat SOS Alarm, men presstalesmannen Anders Klarström säger att de i nuläget inte vill ge någon som helst kommentar till det här:

– Vi diskuterar inte kommande avtal i media. Det här är en diskussion vi måste ha med de landsting vi har avtal med, säger Anders Klarström.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".