Rikare fritidsliv får vänta

Uppsalas mål med att hjälpa barn och ungdomar med funktionshinder att få ett rikare fritidsliv är en av de verksamheter som får stå tillbaka i de nu tuffare ekonomiska tiderna.

Barn- och ungdomsnämnden har stora planer på att satsa extra på den här gruppen i ett led att till 2010 göra hela samhället tillgängligt för alla medborgare. Nu väntas man bli tvungen att skjuta fram den planen. Ulla Bergkvist är föreståndare på Fyrisgården i Uppsala som har öppet för ungdomar.
- Jag förstår att kommunen i helhet måste titta på vad man kan spara på men jag är inte säker på att jag tycker att den här gruppen ska ta den sortens besparing, säger hon.

Det är de politiska nämnderna som handskas med äldre i Uppsala och personer som behöver social hjälp som drabbas mest av de besparingar som Uppsala kommun nu måste göra i spåren av det ansträngda ekonomiska läget.

Barn- och ungdomsnämnden är en av de nämnderna i kommunen som benådas av de besparingar men som ändå tros bli tvungen att vänta på bättre tider för att kunna genomföra sina planer på att förbättra fritids-situationen för barn och unga med funktionsnedsättningar, det säger  moderaten Cecilia Forss som är ordförande i nämnden.
- Vi hade hoppats på kanske 2010 men nu är den ekonomiska verkligheten sådan att vi inte tror att 2010 är rätt år att ange som det året som vi trodde att det här skulle vara infört utan det får nog ske successivt över flera år, säger hon.

- Väldigt bekymmersamt! Det är orden som Ulla Bergkvist väljer när hon får höra om att de här ungdomarna får vänta ännu ett par år och drar samtidigt fingret under det procenttal som visar hur många av dem som inte deltar i några regelbundna fritidsaktiviteter.
- Om man tittar på en undersökning som nyligen gjorts så visar den att 59 procent utav ungdomar med funktionsnedsättning har en mycket torftig fritid och det är ju inte bra.

- Vad får detta för konsekvenser?
- Det är många som hinner gå ut skolan utan att ha hunnit etablera rutiner för hur man använder sin fritid och får ett ganska torftigt vuxenliv.

Moderaten Cecilia Forss i barn och ungdomsnämnden är inte heller nöjd med att behöva vänta på sätta igång med den här satsningen på allvar men är ändå glad över att man nu äntligen har en handlingsplan för att komma tillrätta med problemen.
- Då ligger den färdig och väntar till så fort vi har pengar och så kan vi försöka införa delar av den successivt, säger hon.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

De fyra nämnder som får de tuffaste besparingarna:

* Äldrenämnden ska skära 22,4 mkr
* Gatu- och trafiknämnden ska skära 6,2 mkr
* Nämnden för vuxna med funktionshinder 14, 8 mkr
* Socialnämnden för barn och unga 6,1 mkr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".