Fälldes för 19 knivhugg

Den 22-årige man som högg en annan man, som han inte kände, 19 gånger i bröstet på Dragarbrunnsgatan i Uppsala i somras har fått sin dom.

Han fälls av Uppsala tingsrätt för försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den brutala knivskärningen inträffade utanför Scandic Hotell i centrala Uppsala den sista juli. En 39-årig man blev då knivhuggen 19 gånger och blev allvarligt skadad.

En 22-årig man, åtalades misstänkt för mordförsök. De två männen kände inte varandra, men den misstänkte var enligt åklagaren kraftigt narkotikapåverkad vid attacken. På onsdagseftermiddagen kom också svaret på den rättspsykiatriska undersökning som gjorts. Den visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid knivskärningen och fortfarande gör det.

Mannen nekade under rättegången till brott, men erkände under onsdagen. Han menade dock att det borde ha bedömts som misshandel.

Uppsala tingsrätt menar däremot att det handlade om såpass besinningslöst våld att mannen måste ha insett konsekvenserna och dömer honom för försök till mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".