Internutredning om torgfiaskot

Uppsala kommun ska i en intern utredning undersöka vilket ansvar kommunen själv hade för misslyckandet med granitstensbeläggning på Stora Torget. Först därefter ska politikerna besluta om huruvida de ska stämma byggkonsulten för det kostsamma fiaskot med granithällarna, som till slut fick bytas ut mot smågatsten.
Granitplattor för miljoner har från början lagts över hela Stora Torget i centrala Uppsala. Men plattorna sprack av trycket från bussarna och fick bytas ut. Kommunen tycker att det är konsulten Bjerking Ingenjörsbyrå som ska betala vad underlagsbytet kostade. I ett år har man nu försökt komma överens med Bjerkings om ett skadestånd, men nu är frågan uppe hos politikerna igen, och de ska besluta om skadeståndskraven ska föras fram i domstol. Frågan har varit uppe kommunstyrelsens arbetsutskott flera gånger, utan att politikerna lyckats nå ett beslut. Och nu har man gett kommunstyrelsens kontor i uppdrag att titta på vilket ansvar kommunen egentligen haft.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista