Landstingets röra upprör

Kommunikationen mellan politiker och tjänstemän i landstinget måste ses över. Det säger flera Östhammarspolitiker.

Reaktionen kommer efter gårdagens förvirring kring vad som egentligen kommer att hända med den geriatriska vården i Östhammar. Som Upplandsnytt berätta redan i onsdag så fick personal på sjukhuset på morgonen beskedet att geriatriken, där äldre personer vårdas, skulle läggas ned nästa år. Senare kom besked från landstingspolitikerna att det inte alls var aktuellt.

– Jag blev skitförbannad! Jag tycker det är bedrövligt hanterat och är väldigt dålig personalvård, säger Christina Haaga, socialdemokrat i kommunstyrelsen i Östhammar.

Exakt var det gick fel kan inte Christina Haaga säga. Men hon menar att landstingets tjänstemän och politiker måste kommunicera bättre:

– De ska tänka på samarbete och kommunikation.

Moderaten Anna-Lena Söderblom är inne på samma spår.

– Som kommuninvånare i Östhammars kommun kan jag fundera över hur sambandet mellan det politiska beslutet och ner i organisationen har gått till. Det här med kommunikation och stora organisationer behöver kanske ses över lite grann, säger Anna-Lena Söderblom.

En annan politiker i Östhammar, som tycker att samarbetet måste förbättras mellan de som fattar beslut och de som ska genomföra dem inom landstinget, är centerpartisten Bertil Alm:

– Jag blir bekymrad över den bristande respekten hos vissa ledande tjänstemän gentemot politiskt fattade beslut. Verksamheterna lever på något sätt sitt eget liv, menar han.

Christina Haaga anser att en neddragning av antalet vårdplatser på geriatriken skulle betyda längre avstånd mellan anhöriga och de som vårdas, något som kommer försämra vården totalt sett, menar hon.

När det gäller beskedet om en neddragning av antalet vårdplatser anser Bertil Alm att det måste bli en dialog mellan landstinget och Östhammars kommun innan slutgiltiga beslut tas. Och det kommer det att bli, det sa landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Erik Weiman, till Upplandsnytt under onsdagen. Det här är något som också centerpartisten och ordföranden i Östhammars kommunstyrelse Jacob Spangenberg vill diskutera med landstinget när utredningen är klar.

Landstingsdirektören Kerstin Westholm säger i en kommentar att kommunikationen i de allra flesta fall fungerar bra, men just när det gällde geriatriken i Östhammar så gick det lite för fort.

Hon säger att de nu har bestämt att de kommer att prata sig samman bättre i framtiden innan besked ska ges till anställda.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".