Ytterligare fyra dömda i stor knarkhärva

Idag föll fyra domar i den stora knarkhärva som nystats upp i Uppsala. Totalt är nu femton personer inblandade i härvan. Åklagare utesluter inte att det kan bli fler.
Domarna som föll idag innebär långa fängelsestraff för grovt narkotikabrott. En av de åtalade, en portugis i 20-årsåldern ska förutom fyra års fängelsestraff också utvisas från Sverige. Två män i 30-årsåldern dömdes för grovt narkotikabrott, en man dömdes till fem års fängelse. Kammaråklagare Magnus Berggren som hållit i de aktuella förhandlingarna säger till Upplandsnytt att han inte är helt nöjd med domarna. I två av fallen funderar han på att överklaga, med tanke på att tingsrätten ogillat en del av åtalspunkterna som kunde gett längre fängelsestraff. Hela härvan började nystas upp i slutet av februari i samband med en narkotikaleverans som tullen upptäckte, efter spaning och telefonavlyssning slog uppsalapolisen till och fyra män greps, när stora mängder kokain och amfetamin hittats i bilen dom färdats i. Efter det häktades ännu fler personer. För två veckor sen föll första domen i härvan - den 26-årige uppsalabon dömdes till åtta års fängelse - å hans telefon, som under längre tid varit avlyssnad visade på omfattande internationella kontakter, 2 500 telefonsamtal som kunde leda till att en omfattande narkotikahandel avslöjades. Ytterligare nio personer sitter nu häktade, sannolikt åtalas de för grovt narkotikabrott, inblandade i samma drogaffärer. Ytterligare en man kommer nog häktas inom kort. Åtalen och huvudförhandlingarna, alltså rättegångarna, fortsätter i nästa vecka och under sommaren. Åklagaren Ulf Forsberg som håller i en del av förhandlingarna säger att det mycket väl kan bli aktuellt med fler inblandade. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".