Stora besparingar inom brandkåren

Brandkåren i Uppsala kommun tvingas nu lägga ner flera brandstationer och säga upp personal. Minst sju miljoner kronor ska sparas och om inte ekonomin blir bättre så kommer fler besparingar att bli aktuella redan om ett par år.
Under de senaste åren så har brandförsvarets ekonomi varit dålig, bland annat på grund av de höga hyreskostnaderna för brandstationen Victoria i Uppsala. För att få budgeten i balans så väntas Uppsala kommuns räddnings-och beredskapsnämnd senare i dag besluta om nedläggning av två av dom sex deltidsbrandstationer i kommunen. Enligt besparingsförslaget så ska också minimistyrkan, det vill säga det totala antalet brandmän som är beredda att rycka ut, minskas från 52 till 39 man. Enligt kommunens brandchef Tommy Ekstrand, som är den som tagit fram förslaget, så kommer det här att innebära ett avsevärt ökat risktagandet eftersom det kommer att ta längre tid för brandkåren att komma fram till bränder, framförallt på landsbygden. Besparingarna innebär också att 40 deltidsbrandmän kommer att förlora sina jobb. Dessutom varnar Ekstrand för att ytterligare besparingar kan bli aktuella redan om ett par år om inte hyran för brandstationen Viktoria sänks. Ingen av de berörda, varken politiker eller tjänstemän, vill kommentera besparingarna innan nämnden tagit det formella beslutet. Innan förslaget blir verklighet så måste också kommunfullmäktige säga sitt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".