Lagman Erik Lempert med de nya kamerorna

Förhör i ljud och på bild

Från och med idag, den 1:a november, kommer alla förhör i landets tingsrätter att spelas in med videokameror.

Tidigare har bara ljud spelats in. Målet är en mer rättssäker och effektiv process som också ska spara tid. Erik Lempert är lagman och chef för Uppsala tingsrätt.

- Det är en ny reform som man har döpt till en modernare rättegång och det som syns utåt mest är en väldigt avancerad teknikutveckling, berättar han.

I alla förhandlingssalar på tingsrätten finns numera en eller två videokameror som personalen enkelt fjärrstyr framme från det så kallad domarbordet.
Huvudsyftet är att effektivisera rättsprocessen. Skulle någon part överklaga en dom till Svea Hovrätt är det bara att plocka fram inspelningarna från tingsrätten istället för att på nytt kalla in vittnen. Erik Lempert ser klara fördelar med att att det är både ljud och bild.

- Ett skäl är att man tycker att det räcker med den berättelse som människor avgett i första instans och den blir mera tillgänglig och mera lätt att avläsa om man har både bild och ljud. Tanken är att hovrättsprocessen ska förändras på det sättet att det blir färre inställelser, man behöver inte besvära förhörspersonen att komma flera gånger, säger han.

Skulle en part i en rättegång vilja se en förhörssekvens så kan det av säkerhets- och integritetsskäl bara ske i tingsrättens lokaler och efter två månader förstörs materialet.
Den nya tekniken gör det också möjligt att förhöra folk på distans vilket gör att folk ibland slipper göra långa resor för korta men viktiga vittnesmål.

- I den här moderniseringen ligger väligt stora möjligheter att ha videoförhör istället för att människor kommer in till domstolen om det är så att det finns skäl för att göra detta, säger Erik Lempert.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista