Efter olyckan - nu krävs pilotens avsked

Olyckan på flygflottiljen F 16 i Uppsala för ett år sedan, då åtta personer brännskadades, berodde enbart på pilotfel. Idag presenterade haverikommissionen sin utredning. Enligt garnisonschefen bör piloten avskedas.
-Han har uppsåtligen åsidosatt sina skyldigheter i tjänsten tycker jag. Genom att sikta på människor och den skada som dom har fått. Det är så allvarligt, jag finner inga ord, säger Christer Olofsson, flottiljchef. Det var på morgonen den 20 juni förra året som piloten lyfte från startbanan. Två grupper av besökare fanns vid sidan av banan och en av guiderna hade bett piloten att göra en överflygning, därför svängde han av precis efter start och flög mot gruppen på bara ett par meters höjd. Piloten säger själv att han inte såg förrän väldigt sent att gruppen stod på en kulle, han försökte då stiga, något som gjorde att planets jetstråle rikades snett neråt mot besökarna. Alla åtta skadades, tre allvarligt, en kvinna slungades 15 meter. Enligt Haverikommissionen så har läkare nu sagt att ingen av besökarna kommer att få bestående fysiska men. Kommissionen konstaterar att sådana här starter skett vid minst tre tillfällen tidigare på F16, utan att det rapporterats. Det kan ha fått piloten att tro att sånt här accepterades, tror utredningschefen Carl Hellström. -Det försvarsmakten får göra nu är att se till att man efterlever de bestämmelser som redan finns, säger Carl Hellström. Flottiljchefen på F16, Christer Olofsson, har efter att ha läst rapporter, skrivit till peronalansvarsnämnden att han tycker att den ska avskeda den ansvarige piloten. Han säger också att man har pratat med all personal om att de verkligen måste anmäla flygningar som avviker från instruktionerna. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".