Sprängningen gjordes i den här grusgropen. Foto: Mårten Nilsson/SR

Smäll oroade i Läby

Den kraftiga smäll som hördes en kväll för drygt en vecka sen har varit ett stort samtalsämne i trakterna kring Läby norr om Björklinge.

Sedan det visat sig att det var polisen som gjorde sprängningen har många varit kritiska och undrat varför sprängningen gjordes kvällstid när det var mörkt och varför ingen information gått ut till boende i området.

– Frugan och jag satt på övervåningen och tittade på teve. Vi upplevde det som en kraftig duns i väggen, så vi tände upp hela huset och tassade runt och försökte se ut i mörkret vad det kunde vara. Vi såg inget, säger Ulf Olsson, som bor i Alberga utanför Läby.

Detonationen på torsdagkvällen 23 oktober hördes i Torkelsbo, Viksta och Gryttby och vidare flera kilometer ut över trakterna kring Läby, och det var alltså polisen som utförde sprängningen.

Polisen hade gjort ett gripande av en man i 60-årsåldern som är misstänkt för grovt vapenbrott, och mannen hade också en stor sprängladdning, som polisen valde att detonera i Swerocks grustag utanför Läby. Ingen information gick ut till boende i området, vare sig före eller efter sprängningen, som skakade om många ordentligt.

– Först tänkte jag att det kunde vara en jordbävning. Fönsterrutorna skallrade, speglarna skallrade och golvet vibrerade, berättar Marie Blomfeldt.

– Vi i byn träffades på lördagen och det stora samtalsämnet var smällen. Vi hade alla upplevt den olika, någon sade att de uppfattade den som en granatsmäll, säger Ulf Olsson som undrar om polisen behövde detonera 20.30 på kvällen och får medhåll:

–  Man borde ha informerat som man sluppit gå och fundera på vad som hänt, säger Christine Lundin.

Polisen presstalesman, Christer Nordström, medger att polisen har brustit:

– Så här i efterhand så borde vi naturligtvis ha informerat närboende om att vi genomfört sprängningen. Det blev ju en rejäl knall som ruskade om en del personer i närheten, säger Christer Nordström.

Han säger också att bedömningen var att sprängladdningen borde detoneras skyndsamt, och en information i förväg knappast skulle ha varit möjlig eftersom det skulle samlat åskådare vilket krävt större polisinsats. 

– Det hade varit möjligt att polisen knackat på några gårdar i närheten, eller att vi kontakt medierna om vad vi gjort så allmänheten hade blivit informerad den vägen, medger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".