Ågerup köper ut Q-Med

Uppdaterad 16.30
Medicinteknikbolaget Q-med, som har sitt huvudkontor i Uppsala, är på väg att lämna börsen.
Vad tänker du om köpet? Skriv här!

Grundaren Bengt Ågerup vill tillsammans med riskkapitalbolaget EQT köpa upp hela bolaget för 3,9 miljarder, men budet är lågt, det säger både analytiker och aktieägare efter beskedet som kom i morse.
- Vi vill att man ska dra tillbaka budet, för vi vill vara kvar som långsiktiga aktieägare. Jag tror inte att Bengt Ågerup själv skulle sälja sina aktier till det här priset, säger Per H Börjesson som är vd på Investment AB Spiltan, en av aktieägarna.

Företaget Q-med med 700 anställda, varav runt 500 här tillverkar bland annat medel för utfyllnad av rynkor. Bolaget har funnits på börsen i nio år, men nu har grundaren Bengt Ågerup kommit fram till att aktiemarknadens kortsiktiga krav på resultat och långtgående informationsgivning är till nackdel för bolaget, det skriver han själv i ett pressmeddelande.

Tillsammans med det Wallenberganknutna riskkapitalbolaget EQT lägger han därför ett bud på 39 kronor kontant per aktie. Det är mer än vad aktien såldes för innan börsen stängde i fredags men då har den har å andra sidan rasat med över 60 procent sedan årsskiftet. För att köpet ska gå igenom krävs att 90 procent av aktieägarna säger ja, då kan de sedan tvångsinlösa resten av aktierna, men Cecilia Johansson krönikör på Dagens Industri tror att budet kommer att få höjas.
- Jag tror att de kommer att behöva höja en del för att få tillräcklig acceptans för budet, säger hon.

Q-Meds styrelse meddelar att de har tagit emot budet och avvaktar utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".