Nils Erik Johansson

"Eget val" för äldre

Nu införs så kallat ”Eget val” inom äldreomsorgen i Uppsala kommun.

De som har hemtjänst och hemsjukvård kan sen 1:a november bestämma vem som ska utföra de här tjänsterna och hur. Några av de som berörs är Nils Erik Johansson och hans fru i Rasbo. Tidigare hade de vårdbolaget Carema men valde nu kommunens hemtjänst.
- Vi visste ju inget ett tag, sen fick vi reda på att valet skulle vara färdigt till den elfte eller tolfte. Nu är vi inne på tredje dagen och det verkar funka. Det är några stycken från Carema som har börjat för kommunen, säger han.

Inom Uppsala kommun finns fyra aktörer inom äldrevården, tre privata och kommunen själva. Tidigare var det var man bodde som avgjorde vilken vårdgivare man fick, numera är det upp till vårdtagaren att själv välja vilken som helst av de fyra vårdgivarna.
- Hela poängen är att valfrihet inte bara ska gälla föräldrar eller ungdomar som ska välja skola, utan även äldre.  Det säger Ebba Busch som är ordförande i äldrenämndens styrgrupp.

Bengt Götegård
bengt.gotegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".