Ingen gratis mat för lärare

Personal inom skola och förskola som i dag äter gratis tillsammans med sin barngrupp, kommer enligt ett förslag från Uppsala kommun i framtiden få betala för maten.
Från och med den första augusti föreslås de pedagogiska måltiderna som tidigare ofta varit gratis att kosta 20 kronor. I dag äter personalen på alla förskolor gratis - och på de flesta grundskolor, äter en lärare per elevgrupp utan att betala. Så har det varit för att det anses som en viktig social samvaro när vuxna och elever äter tillsammans. - Det är så många sparförslag, så när det här kom så känns det som om vi blir hånade, säger Eva Wiman, lärare på Ramsta skola. Enligt förslaget så ska nu samma regler gälla för alla och det ska kosta 20 kronor att äta med barnen och 40 kronor om man äter i personalmatsalen. - Man måste se det som en arbetssituation att äta med barnen och jag får betalt i form av maten, säger Eva Wiman. I dag kostar de subventionerade måltiderna i grund- och förskolan 26 miljarder kronor om året. Om kommunens förslag skulle gå igenom skulle kostnaden minska till hälften och det är lika mycket som 30 heltidstjänster kostar. Det säger Pelle Pettersson, som är chef för grundskoleverksamheten i Uppsala kommun. - Vi har sett det som nödvändigt i den allmäna besparingen som vi har att jag i Uppsala. Jag tror att lärarna kommer att inse att det är hyfsat billigt att äta i skolan ändå. Kontakta reportern: Åsa Mendel-Hartvig
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".