Billigare mat för skolbarn i Uppsala

Till hösten ska svångremmen dras åt på Uppsala kommuns skolor - bland annat ska man dra ned på luncherna. Matsedeln för nästa termin är lagd enligt de nya sparkraven som säger att skolmaten ska bli 5 procent billigare.
Monica Rönn som är kostchef på Uppsala Kommun har en svår uppgift att få ner kostnaden för en måltid som i dag kostar 7 kronor att producera. - Vi har sett över alla livsmedel, vi har tittat på helköttsrätter där vi har bytt ut kallops mot en färsrätt. Vi har tittat på grönsakssidan och bytt ut oliver mot marinerade morötter till exempel, säger Monica Rönn. Den impopulära klassikern kallops försvinner alltså helt. Laxen som är dyr, men omtyckt av barnen, kommer att serveras två i stället för tre gånger per år. - Vi har varit väldigt noga med att se till att barnen fortfarande både får hamburgare och pizza och lax minst två gånger under terminen, säger Monica Rönn. Kontakta reportern: Åse Richard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".