Chefer kritiska till neddragningar inom psykvård

Uppsala kommun får nu kritik från flera chefer inom psykiatrin i landstinget. Kritikerna menar att dom neddragningar inom omsorgen om människor med psykiska funktionshinder som kommunen kan komma att göra, kommer att slå mycket hårt.
Vuxna med psykiska problem, som behöver hjälp av Uppsala kommun kan drabbas av flera försämringar de närmaste åren. Om det inte skjuts till mer pengar så säger nämnden för vuxna med funktionshinder att den kommer att tvingas ta bort stödet till bland annat alla åtta träffpunkter för psykiskt funktionshindrade och det psykiatriska mobila teamet. Detta har fått flera chefer på landstingets psykos- och rehabiliteringsklinik att reagera starkt och skriva brev till kommunalrådet Jan Ask. Landstinget och kommunen delar ansvaret för omsorgen om personer med psykiska problem. Upplandnsytt berättade igår om resursbristen inom psykiatrin i landstinget, och när kommunen nu aviserar om stora neddragnignar så tror Gun Engberg och hennes kolleger att det kan innebära stora problem. - Jag tror att det blir ett mänskligt lidande för väldigt många människor som samtidigt blir mer isolerade och kanske återinsjuknar, säger Gun Engberg, sektionschef för psykos- och rehabklinikens öppenvård inom landstinget. Gun Engberg, som tycker att samarbetet mellan landsting och kommun fungerar bra idag tror heller inte att kommunens neddragningar är någon besparing på sikt utan att man kommer att få öka annat stöd om till exempel träffpunkterna försvinner. Socialdemokratiska kommunalrådet Jan Ask, som svarat på breven, är noga med att poängtera att det inte har fattats något beslut om neddragningarna än, kommunledningen och den ansvariga nämnden ska träffas för att diskutera lösningar, men några mer pengar finns inte att dela ut till omsorgen om funktionshindrade. - Kommunstyrelsen och fullmäktige har delat ut de pengar som finns, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".