Tandvård i centrum för landstingsdebatt

Den planerade nedläggningen av fem tandvårdskliniker var en av de hetaste frågorna när landstingsfullmäktige idag inledde diskussionerna om hur pengarna ska fördelas nästa år. Upprördheten har varit stor i framförallt norduppland mot besparingsförslaget.
En av de kritiska var centerpartiets landstingsråd Britt Pagard. - Jag anser att det är ett dåligt förslag som man sparar väldigt lite pengar på, i stort sett handlar det om lokalhyrorna. Det är först om flera år eftersom vi har långa hyreskontrakt på de här lokalerna. Det är Nyby i Uppsala samt mottagningarna i Örbyhus, Skärplinge, Gimo och Österbybruk som folktandvården ska läggas ner vid årsskiftet. Socialdemokratiske landstingsrådet Mats O Karlsson säger att det finns en bred majoritet för förslaget som ska klubbas i landstingsstyrelsen den 24 juni. Och förutom att man sparar pengar så kommer det enligt honom även att bli lättare att rekrytera personal. Folkpartiets Mats Sjöborg tänker rösta emot förslaget och föreslår i stället att man satsar mer pengar på glesbygden till man hittat en bättre lösning för ekonomin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".